Rjukan er Tinn kommunes administrasjonssenter. Rjukan ligger i Vestfjorddalen, midtveis mellom Møsvatnet og Tinnsjøen
Byen er kjent for sin industrihistorie, krigshistorie og unike arkitektur.
Etablering av Rjukan skjedde som følge av at Sam Eyde kjøpte Rjukanfossen i 1902 for deretter å bygge Norsk Hydro.
Produksjon av kunstgjødsel på Rjukan ble lagt ned i 1991, men Yara har fortsatt endel ansatte på Rjukan. Tinn kommune satser i dag i stort på turisme.
Byen Rjukan byr på et aktivt småby-samfunn med kino, butikker, spesialforetninger, kafeer og restauranter. Byen Rjukan ligger i Vestfjorddalen og er kommunesentrum i Tinn kommune.
Rjukan har sykehus, badeland og et godt utbygd servicetilbud. Rjukan er kjent for sin vakre, dramatiske natur og de bratte, trange fjellsidene som omkranser den.
På vinteren når ikke solen ned i sentrum, og lokale ildsjeler har derfor satt ideen til verks med å bygge et solspeil som speiler solen ned på Torget. Solspeilet åpnet høsten 2013, under verdensomspennende mediadekning.
Tinn kommune har flere livskraftige bygder: Miland, Tinn Austbygd, Atrå, Tessungdalen og Hovin. Flere av bygdene har ivaretatt de rike kulturtradisjonene innen musikk, rosemaling, bunadssøm, knivarbeider og treskrud. Flere setre og gårdsbrukene tilbyr en smakebit av lokal tradisjonsmat og produserer også for salg.
Tinn er en sentral innfallsport til Hardangervidda. Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå og her ligger Norges største nasjonalpark. Naturen er variert og det meste av området er lett og ferdes i.
Sjekk ut Visit Rjukan for masse god informasjon om Rjukan og alle de spennende attraksjonene som regionen har å by på.
Gaustatoppen eller Gausta (1883 moh.) ligger ovenfor Rjukan i Tinn kommune og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune i Telemark og er fylkets høyeste fjell. Det er ca. 1600 meter fra dalbunnen og opp til toppen. Tårnet på toppen er 55 meter høyt.
Et sted mellom 50 og 60.000 mennesker tar turen til topps på Gaustatoppen hvert år.
Fra Gaustatoppen har man Norges største utsikt, målt etter areal. Under ideelle forhold har en utsikt over et område på 60 000 km², noe som tilsvarer nesten en sjettedel av fastlands-Norges areal. Til sammenligning dekker Danmark ca. 43 000 km². Ser man Gaustatoppen fra nord ser man en nesten 1000 meters kjegle ruve over Hardangervidda.
Nær toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, populært kalt Gaustahytta. Hytta har enkel servering hver dag i sommersesongen samt noen helger på høsten. Toppen besøkes av rundt 30 000 mennesker i året. 17. mai 2010 var det TV-sending fra NRK på toppen.
Det er adkomst til toppen ved å kjøre fra Rjukan mot Gaustablikk og Gaustablikk Høyfjellshotell, og man kan parkere ved veibom til vinterstengt vei til Tuddal på ca. 1200 moh. Inne i fjellet går Gaustabanen, en sesongåpen kabelbane som frakter folk fra Langefonn ved foten av fjellet og opp til toppen. Nedre del mot sør av Gaustatoppen tilhører Hjartdal kommune, mens resten av den øvre delen mot nord tilhører Tinn kommune som tilsvarer toppen av Gaustatoppen.
Gaustatoppen er også en av landets høyeste topper, hvis man regner med primærfaktoren på 968 m. Sekundærfaktoren på 93 kilometer er den 11. lengste i Skandinavia. Gaustatoppen har Norges største utsikt målt etter areal på 58 677 kvadratkilometer og Norges lengste siktlinje på 199,3 km. Det sies at man i 119 av landets kommuner kan komme seg opp på en topp og få øye på Gaustatoppen.
Reisen dit
Fra Oslo
Kommer du med bil fra Oslo-området følger du E18 mot Drammen. Ta av mot Kongsberg på E134. Fra Kongsberg følger du skilting mot Geilo et lite stykke, til du ser skilting mot Rjukan og RV 37. Følg nå RV37 over Jondalen, Gransherad og så til Rjukan. På kun 2,5 time er du på Rjukan.
Fra Geilo
Sommerstid er det svært kort og enkelt å kjøre fra Geilo til Rjukan.
Enkleste vei er via Imingfjell til Tinn Austbygd og så til Rjukan. Følg RV 40, sving til høyre inn FV 124, fortsett så på FV 755 igjennom Tessungdalen. I Tinn Austbygd tar du til høyre på RV 364. Fortsett på RV 37 og du er etter få minutter på Rjukan. Fra Geilo til Rjukan regnes ca 1,5 time sommerstid.
Fra Kristiansand
Du kan velge å kjøre via Setesdalen eller langs innsjøen Nisser. Sistenevnte er noe raskere. Følg E18 mot Lillesand, ta av mot Birkeland i Storemyrkrysset mot RV 402. I Birkeland følger du skilting mot Åmli. Følg RV 41 igjennom Åmli, Treungen, Nissedal og Vrådal. Så kommer du til Brunkeberg hvor du tar til venstre på E 134 til Høydalsmo. Ta til høyre mot Rjukan på Øyfjellsvegen. Følg denne til den leder ut på RV 37 og ta på nytt til høyre og følg RV 37 til Rjukan. Reisetid er ca 4 timer.
Du kan enkelt og greit komme deg fra Oslo/Drammen/Kongsberg/Notodden eller Porsgrunn/Skien til Rjukan med buss.
Tinn Billag er det lokale buss selskapet. I tett samarbeid med Nor-way bussekspress og Timekspressen har de gode forbindelser inn og ut av Tinn Kommune.
Rjukanekspressen
Rjukanekspressen kjører strekningen Rjukan – Notodden – Skien – Porsgrunn. Og med god korrespondanse med strekningen Notodden – Oslo.
For rutetider på Rjukanekspressen, se her.
Haukeliekspressen
Telemark Bilruter har korrepondanse fra Åmot til Rjukan utvalgte dager. På disse dagene kan du altså komme fra Odda/Haugesund/Bergen til Rjukan.
For rutetider på Haukeliekspresssen, se her.
Telemark Bilruter
Det er altså forbindelse mellom Dalen – Åmot – Rauland – Rjukan utvalgte dager i uken, med Telemark Bilruter.
For rutetider på Telemark Bilruter, se her.